Op zoek naar manieren om energie te besparen?

Tips en duurzame oplossingen

Niet alleen de energiecrisis, maar ook een groeiend bewustzijn rond het belang van groene en duurzame oplossingen doet heel wat mensen nadenken over hun energieverbruik. Hoe kun je energie besparen in huis om het kostenplaatje te verminderen en het milieu een helpend handje toe te steken? Dankzij enkele gemakkelijke handelingen start je er vandaag nog mee, andere duurzame oplossingen vragen dan weer een zekere investering.

Zo goed als gratis: gemakkelijke energiezuinige acties
Energie besparen hoeft niet moeilijk te zijn. Soms volstaat het al om je huiselijke gewoonten onder de loep te nemen en hier en daar kleine aanpassingen te maken. De grootste energieverslinder is verwarming. We nemen allemaal dagelijks een douche, koken een lekker potje of zetten onze thermostaat aan, zeker in barre wintertijden. Hoe kun je hier voordelig en duurzamer mee om?

  • Energiezuinig kokerellen

De keuken vreet energie in huis, dus ook hier hebben enkele energiebesparende kleine handelingen een grote impact op je energiefactuur. Het komt algemeen gezien neer op een goed gebruik van je keukentoestellen en -benodigdheden: water koken doe je met het deksel erop (dit gaat sneller), voorverwarmen van de oven is niet nodig – je kunt bovendien veel doen met restwarmte –, eten laat je best afkoelen voor je het in de koelkast bewaart, en let op dat je potten en pannen helemaal in orde zijn. Iedere onvolmaaktheid kan immers leiden tot energieverlies. Let ten slotte ook op de energielabels: A++ is de beste optie.

  • Denk aan je douchetijd

Warm water vraagt meer energie dan het gebruik van koud water. Niet dat we willen zeggen dat je letterlijk een koude douche moet nemen, maar probeer je douchetijd wel zoveel mogelijk te beperken. Neem zo weinig mogelijk een bad, en investeer eventueel in een waterbesparende douchekop. Je verbruikt er tot 30 procent minder water mee.

  • Laat er ledlicht zijn

Nog een gouwe ouwe waar je misschien nog niet aan toe bent gekomen: vervang alle oude lampen – gloeilampen of halogeenlampen – door een ledvariant. Ledlampen vragen een kleine investering, maar het is wel een duurzame oplossing die lang meegaat. Ze zijn tot wel 90 procent zuiniger in gebruik.

  • Vermijd sluipverbruik

Sluipverbruik: de stille energieverslinder. Zowat alles dat in het stopcontact blijft steken, zijn sluipverbruikers. Denk maar aan een tv of de lader van je laptop of smartphone, tot zelfs een toaster of elektrische tandenborstel. Als je ze zou tellen, dan komen de meeste huishoudens uit op tientallen van deze stand-bytoestellen. Eén duurzame oplossing is om gebruik te maken van een stekkerdoos met een schakelaar, waarmee je meteen meerdere sluipverbruikers uitzet. Hiermee zou je tot wel 150 euro per jaar kunnen besparen.

Alle wegen leiden naar isoleren

Op naar meer langetermijnoplossingen: isoleren vraagt iets meer (denk)werk en enige investering, maar het zal je wel nog jarenlang geld en energie besparen. Te beginnen met het dak: hierlangs verlies je tot wel 30 procent van alle warmte in huis, indien je niet over dakisolatie beschikt. Afhankelijk van je dak, kun je ervoor kiezen om het zelf te isoleren of het door een vakman te laten doen.

Nog een grote portie warmte gaat verloren via de muren van je huis. Er bestaan verschillende manieren om deze te verduurzamen en muurisolatie aan te brengen, waaronder een spouwmuur of isolatiemateriaal plaatsen aan de binnen- of aan de buitenmuur.

Je kunt ook investeren in glasisolatie. Met hoogrendementsglas kun je drie tot vijf keer beter isoleren dan met enkel glas of dubbel glas. Probeer dit glas te plaatsen in de ruimtes die je het meest verwarmt. Ten slotte is er nog vloerisolatie. Niet alleen houd je de warmte op die manier goed binnen, het is bovendien extra prettig om met je koude voeten door het huis te trippelen.

Investeren in groene oplossingen

Eenmaal je huis goed geïsoleerd is, dan zullen de nog duurzamere oplossingen een veel grotere impact hebben op je energiefactuur. We hebben het hier over de installatie van zonnepanelen, de thuisbatterij en/of een warmtepomp of warmtepompboiler.

  • Zonnepanelen

De favoriet van velen die voor een rendabele en groene oplossing willen gaan: het plaatsen van zonnepanelen. Je wekt er je eigen energie mee op, je hebt er zo goed als geen onderhoud aan en het beperkt de uitstoot van CO2 aanzienlijk. Ontdek alle voordelen hier, of contacteer ons onderaan.

  • Thuisbatterij

Al eens gedacht aan een thuisbatterij? We schreven eerder al over de vele voordelen van de thuisbatterij. Mits een slimme aansturing bespaar je niet alleen op energie, het kan het zelfs gebeuren dat het je een financieel voordeel oplevert. Het meest gunstige energieverbruik krijg je door de combinatie zonnepanelen-thuisbatterij.

  • Warmtepomp en warmtepompboiler

Ook het investeren in duurzame en milieuvriendelijke verwarmingsinstallaties is een winstgevende optie. Je kunt kiezen uit verschillende soorten warmtepompen, waarmee je tot wel 70 procent energie bespaart. Vervang je jouw standaard boiler door een warmtepompboiler, verbruik je voor een vierde minder energie. Zeker in combinatie met zonnepanelen, krijg je een ware win-winsituatie.

Bij Ensys kun je terecht voor de installatie van alle bovenstaande duurzame oplossingen. Contacteer ons en wij bieden jou graag een oplossing op maat.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!