Warmtepomp onderhoud: tips voor een langere levensduur.

Een warmtepomp is een duurzame oplossing om je huis te verwarmen. Door energie te halen uit natuurlijke bronnen zoals de bodem en lucht, is het de ideale manier om je woning te verwarmen en bovendien te koelen. Daarnaast is het ook een stuk makkelijker om te onderhouden dan een gewoon verwarmingssysteem. Toch is het belangrijk om even stil te staan bij deze onderhoudstips, om jouw warmtepomp optimaal te laten werken.

Het belang van een goede installatie

Een goede installatie van je warmtepomp, is al het halve werk. Bij Ensys zoeken we de juiste soort warmtepomp, afhankelijk van jouw situatie en woning. Daarnaast installeren wij kwalitatieve warmtepompen op basis van jaren ervaring, om je een optimale werking en levensduur te kunnen garanderen.

Controleer de buitenunit

Het onderhoud van een warmtepomp kan verschillen per type. Zo hebben bepaalde warmtepompen ook een buiten-unit. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een lucht-waterwarmtepomp. Doordat deze unit lucht aanzuigt, kan het zijn dat bladeren, takken en andere vuiltjes zich ophopen in het systeem. Om te vermijden dat de ventilator vervuild of verstopt raakt, is het dus interessant om dit af en toe te controleren en de unit schoon te maken.

Reinig of vervang je filter regelmatig

Bij een lucht-luchtwarmtepomp is het belangrijk om af en toe de filter te reinigen. Als je merkt dat je filter te vuil is geworden, kan je deze beter zelf vervangen of laten vervangen. Enkel zo kan je garanderen dat er voldoende lucht doorstroomt. Het is bovendien interessant om je filter sowieso om het half jaar (afhankelijk van hoe vuil deze is) te vervangen.

Controleer enkele gegevens regelmatig

Het is belangrijk om af en toe te kijken of je warmtepomp nog optimaal werkt. Zo kan je controleren of je thermostaatinstellingen nog juist staan. Ook kan het nuttig zijn om af en toe je koelvloeistofniveau en druk te laten controleren door een professional.

Jaarlijkse professionele controle

Plan jaarlijks een professioneel onderhoud in om te kijken of alles nog goed werkt. Zo kunnen eventuele problemen opgespoord en aangepakt worden. Bij Ensys bieden we onderhoudscontracten aan, zodat jij hier niet meer aan moet denken. Ons team van experts kan er dankzij deze jaarlijkse controles voor zorgen dat je warmtepomp langer en beter functioneert.

Het regelmatig onderhouden van je warmtepomp kan ervoor zorgen dat deze veel beter werkt. Zo kan je dus ook langer van de voordelen van een warmtepomp genieten. Onze medewerkers bij Ensys begeleiden je graag om je systeem zo goed mogelijk te onderhouden!

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!