Zonnepanelen enkel milieuvriendelijk door hun groene energie? Think again!

We hoeven je vast en zeker niet te overtuigen dat zonnepanelen the way to go zijn als het gaat over duurzame energie. Maar wat als we je zeggen dat ze nog milieuvriendelijker zijn dan je al dacht?
Benieuwd? We leggen je alles uit in deze blog!

Het opwekken van groene energie is één ding. Maar wat met zonnepanelen als ze kapot zijn of aan vernieuwing toe zijn? Kunnen ze wel gerecycleerd worden?
Het antwoord op die tweede vraag is een volmondige “ja”. Meer nog: zonnepanelen behoren tot het meest recyclebaar elektronisch afval. Zo’n 90% van elk zonnepaneel om precies te zijn.

Om een duidelijker beeld te krijgen is het belangrijk om stil te staan bij de samenstelling van de zonnepanelen en het recyclageproces:

Het grootste deel (zo’n 80%) van het zonnepaneel is glas, wat makkelijk wordt gerecycleerd tot bijvoorbeeld glazen flessen en isolatiemateriaal. Daarnaast bevatten zonnepanelen aluminium (gerecycleerd tot bijvoorbeeld blikjes), silicium of cadmium, kunststof en koper/zilver.

Het proces

  • primaire ontmanteling
    In het begin van het recyclageproces worden de verschillende delen van elkaar losgemaakt. Zo wordt het paneel zelf verwijderd van het aluminium kader, de kabels en de aansluitdoos.
  • secundaire ontmanteling
    Vervolgens worden de materialen afzonderlijk van elkaar gescheiden. Zo kan elk materiaal afzonderlijk een recyclageproces doorstaan.

Het nut van deze recyclage blijkt uit de cijfers. Voor 1 ton zonnepanelen wordt er maar liefst 1,2 ton CO2 bespaard.
Was je nog niet overtuigd om te investeren in zonnepanelen? Dan ben je dat nu vast en zeker wel!

Vraag je offerte aan of neem contact met ons op.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!