Energiezuinig verwarmen:
Van gasverwarming naar warmtepomp

Energie besparen in huis kan op heel wat manieren. Kleine handelingen zorgen al voor een grote positieve impact, maar dan moet je wel weten waar de grootste energieverslinders zich bevinden. Die kun je dan gemakkelijk inruilen voor milieuvriendelijkere alternatieven zoals warmtepompen en warmtepompboilers.

Maar liefst 60 tot 70 procent van ons energieverbruik bevindt zich in de categorie ‘verwarming’. De overige energiegebruiksposten in huis gaan uit naar warm water en koken. Om te besparen op gasverbruik en zo ook op je uiteindelijke energiefactuur, is het zeker het bekijken waard om traditionele verwarmingsketels met aardgas of stookolie achterwege te laten en te investeren in duurzame verwarmingsinstallaties.

Verschillende soorten waterpompen

Een eerste optie is het installeren van een warmtepomp. Die vind je in verschillende soorten terug: lucht-water, lucht-lucht, water-water en bodem-water warmtepompen. Zij verschillen onderling in de manier waarop ze warmte onttrekken en afgeven. Afhankelijk van dewelke je kiest, haalt de pomp warmte uit ofwel de buitenlucht of uit de grond.

Met deze warmtepompen kun je tot 60 procent gas besparen. Dat kan zelfs oplopen tot 70 procent of hoger wanneer je woning goed geïsoleerd is, je gebruikmaakt van vloerverwarming of een andere lange temperatuurverwarming.

Specifiekere alternatieven

Naast het lijstje van bovenstaande milieuvriendelijke varianten heb je ook nog een specifiekere warmtepomp, toegespitst op sanitair warm water. Deze warmtepomp levert met andere woorden enkel warm water voor douches en wasbakken. Ten slotte is het ook mogelijk de standaard elektrische boiler te vervangen door een warmtepompboiler: hierdoor krijg je 3 tot 4 keer minder energieverbruik. Heb je bovendien zonnepanelen thuis, dan kun je via een sturingsapparaat de opgewekte zonne-energie naar deze energiezuinige boiler leiden. Deze voorziet jouw woonst dan voor de helft in haar vraag naar warm sanitair water. Hier kun je trouwens ook een premie voor aanvragen.

Meer weten welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woonst of meer informatie over warmtepompinstallatie?

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!