Tips om je elektrische wagen door de winter te loodsen

Tijdens de winter doen we allemaal een beetje extra moeite om onszelf warm te houden: donzige dekens, dikke sokken, warme dranken en wat meer tijd nemen om ons klaar te maken om nadien de koude te trotseren. Dat is voor de elektrische wagen eigenlijk niet veel anders: de winterperiode heeft een behoorlijke impact op zijn batterij, en een goede voorbereiding is onmisbaar om het rijbereik te optimaliseren.

Iedere winter is het weer van dat: ijsplekken van de ramen krabben, een koud stuur en dito interieur dat pas volledig opgewarmd is wanneer je al bijna op je bestemming bent. Het is tijdens deze periode dat we extra veel zorg (moeten) dragen voor onze wagen. Bij de elektrische variant komt daar nog eens onderhoud van de batterij bij. De winterse temperaturen hebben hier wel degelijk een impact op: zo verlies je gemiddeld 10% actieradius of capaciteitsverlies door de koude. Dat komt doordat een koude batterij veel trager oplaadt – met een langere oplaadtijd als gevolg – en omdat je tegelijkertijd ook de binnenkant van je wagen moet verwarmen. Die dubbele opwarming verbruikt veel energie en doet de actieradius dalen. Dat verlies kan oplopen tot wel 30%, als je geen zorg draagt voor je EV tijdens de winter. Gelukkig kom je met een aantal kleine handelingen al heel ver – letterlijk!
 

Tips om rustig door de winterperiode te cruisen  

Om te beginnen: net zoals bij niet-elektrische voertuigen zet je best winterbanden onder je wagen, zodat je veilig de baan op kunt. Meer grip betekent in het geval van een EV ook minder energieverlies, dus: een langere rijtijd/grotere actieradius. Ook met deze tips zorg je voor het best mogelijke onderhoud: 

  • Houd je wagen warm: simpel, maar effectief: zet je wagen zo vaak mogelijk binnen, ook als je er een dagje op uit trekt. Laat het niet te hard afkoelen, door je wagen bijvoorbeeld in een ondergrondse parking of in de winterzon te zetten. Dat vraagt bij het vertrekken minder energie om opnieuw op te warmen. 
  • Voorverwarmen aan de laadpaal: net zoals in een woonst, is verwarming een van de grootste energieverslinders. Dat is ook bij de elektrische wagen. Probeer daarom je auto voor te verwarmen terwijl je nog aan de laadpaal hangt, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat naar het opwarmen van de binnenkant. Zo bespaar je batterij-energie en optimaliseer je de rijtijd. 
  • Verwarming tijdens het rijden: Ook en route kun je slim verwarmen: maak gebruik van stoel- of stuurverwarming, want zo daalt je gemiddeld verbruik met 25% ten opzichte van een volledige interieurverwarming. Maak ook gebruik van de recirculatiefunctie voor frisse lucht en om energie te besparen.
  • Controleer de bandenspanning: vriestemperaturen hebben een impact op de luchtdruk in je banden. Hoe lager de luchtdruk, hoe hoger de weerstand en hoe minder energie-efficiënt jouw wagen rijdt. Zorg er dus voor dat je met de juiste bandenspanning de baan op gaat.
  • Juiste laadniveau: Let op dat je nooit onder het minimum oplaadniveau van 20% gaat, want dat kan nefast zijn voor de levensduur van je batterij. Laat je jouw EV tijdens de winter vaker staan, houd hem dan voor 50% geladen en controleer dit laadniveau om de zoveel tijd. 
 

Met de elektrische wagen op wintervakantie 

Heb je een gezellige wintervakantie met het gezin op de planning staan of een leuke skitrip met vrienden gepland? Ook dan bereid je je best goed voor op de koudere temperaturen en bergachtige omgevingen. 

Je zoekt best op voorhand uit waar er zich laadpalen bevinden onderweg naar je bestemming. Omdat je batterij iets sneller leegloopt door de koude, is dat zeker geen onnodige moeite. Voor je overnachting kies je best een accommodatie uit met laadpalen, zodat je bij aankomst of ’s nachts je elektrische wagen kunt opladen. Vergeet daarnaast ook geen sneeuwkettingen en een extra laadkabel.  

Tip: houd laadkabels altijd in de gaten wanneer je je voortdurend in vriestemperaturen begeeft en zorg dat de stekkeraansluiting droog is. Laat daarnaast de laadkabel langzaam ontdooien indien vastgevroren, en gebruik geen haardroger, maar een warmwaterkruik. 

En zoals voor iedere roadtrip geldt: maak het cosy. Laat zoveel mogelijk elektronica achterwege – sowieso energiebesparend – en voer hartverwarmende gesprekken, speel enkele autospelletjes, en neem extra dekens mee, lekker warme snacks en een thermos thee, koffie of warme chocolademelk. Zo houdt iedereen zich warm, ook de batterij van je elektrische wagen.  

 

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!