2022 was een heuse goednieuwsshow als het over zonnepanelen ging. Na de piek in 2020 volgde een jaar later een aanzienlijk dal. Maar het voorbije jaar leek de interesse in zonnepaneleninstallaties weer te stijgen. Voornamelijk bij particulieren, al zagen ook bedrijven het nut van deze duurzame energiebron. Zet jij ook de stap dit jaar of twijfel je nog? Laat dan de vele voordelen voor zich spreken en jou overtuigen om samen met Ensys een groene toekomst tegemoet te gaan.
Recordaantal zonnepanelen
In mei van 2022 kopte Het Laatste Nieuws dat ons land wereldwijd op de vijfde plek stond wat het aantal zonnepanelen betreft, per hoofd van de bevolking. In dat rijtje bevinden zich ook Japan, Duitsland en Nederland, en Australië op de eerste plaats. Het was een mooie indicatie dat België het plaatsen van zonnepanelen en alle voordelen die daarbij komen kijken langzaam maar zeker omarmt.
Een jaar eerder ging ons land door een zonnepanelendip: het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) berichtte dat tot wel 72 procent minder particulieren deze voordelige manier van zonne-energie opwekken liever links laat liggen. Maar de shift was al merkbaar in januari en februari van 2022, met een stijging van 29 procent, en de hete zomer die volgde bracht vervolgens het ene record na het andere: in juli werd er volgens de woordvoerder van transmissienetbeheerder Elia nog nooit zoveel zonne-energie geproduceerd in ons land. 935 gigawattuur, om precies te zijn.
De laatste cijfers van het VEKA meldden dat het aantal installaties van zonnepanelen uiteindelijk met 53 procent is toegenomen. Voor het omvormervermogen was er zelfs een stijging van 83 procent te zien. De grootste groei zag men in Oost-Vlaanderen, maar ook Antwerpen en West-Vlaanderen bestrooiden hun daken en bedrijfspanden met zonnepanelen.
Waarom kiezen voor zonnepanelen?
De reden voor deze stijging in populariteit is tweeledig: bij heel wat consumenten groeit het bewustzijn dat inzetten op meer groene energie absoluut noodzakelijk is voor een duurzame toekomst met een zo minimaal mogelijke impact op ons klimaat. Daarnaast kunnen we ook niet de gevolgen van de energiecrisis vergeten. Voor veel mensen leidde dit tot het besef dat het opwekken en opslaan van eigen energie uiteindelijk de meest gunstige manier is om geld te besparen.
Laat ons ook nog even kijken naar de andere voordelen die zonnepanelen opleveren:
- Zoals we al zeiden zijn zonnepanelen enorm milieuvriendelijk doordat ze volledig groene energie opwekken en voor nul CO2-uitstoot zorgen. Maar ze kennen daarnaast nog een klimaatpositieve impact: ieder zonnepaneel kan voor 90 procent gerecycleerd worden en is een van de meest recycleerbare vormen van elektronisch afval. Lees er hier meer over.
- Zonnepanelen zijn gemakkelijk en snel te installeren en erkende installatiebedrijven zoals Ensys plaatsen dit voor jou in een mum van tijd. Je hebt er vaak niet meer dan een dag tijd voor nodig. Bovendien vraagt het geen onderhoud, behalve dan een simpele schoonmaakbeurt op tijd en stond.
- De levensduur van zonnepanelen is gemiddeld 25 tot 30 jaar, en je hebt maar weinig kans op slijtage. Het is dus een langdurige en betrouwbare investering.
- Ben je van plan om jouw woonst ooit door te verkopen? Dan zal de aanwezigheid van zonnepanelen de waarde van je woning serieus doen stijgen.
- Een ander soort kapitaalinjectie kun je ook via de overheid verkrijgen: groene energie opwekken komt met de kans om in aanmerking te komen voor subsidies.
Nog meer vragen rond de installatie van zonnepanelen en de vele voordelen die hieraan zijn verbonden? Contacteer ons vrijblijvend en we helpen je graag verder.
Combinaties
We hadden het eerder al over de combinatie met radiatoren of vloerverwarming, maar er bestaan nog combinaties met warmtepompen. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere binnen units gaan verbinden met een buitenunit. Elke kamer die je wenst te verwarmen/verkoelen heeft een eigen unit nodig, als je gebruik maakt van een lucht-luchtwarmtepomp. Met een multi-split-airco kan je tot wel 5 binnen units plaatsen.
Met een lucht-luchtwarmtepomp kan je dan weer geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet je deze warmtepomp dan weer combineren met een warmtepompboiler.
Conclusie
Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur en functioneert zelf op elektriciteit. Met een warmtepomp kies je ervoor om mee te gaan voor een groene toekomst. De buitenlucht, grond of grondwater gebruiken om warmte te onttrekken, is een energie-efficiënte en duurzame optie om je woning/gebouw te gaan verwarmen. Met beperkte energiekosten zet je zo een stap in de goede richting!
Nog niet zeker welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie? Contacteer ons gerust voor advies op maat!