Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Een warmtepomp is een zeer zuinig en duurzaam systeem om je woning zowel te verwarmen als te verkoelen. Daarnaast kan een warmtepomp ook sanitair warm water produceren, waardoor jouw systeem gewoonweg het hele jaar door enorm bruikbaar kan zijn.

Door energie te halen uit natuurlijke bronnen, kan een passende warmtepomp jouw gebouw efficiënt en milieuvriendelijk gaan verwarmen of verkoelen. Zo denk jij mee aan een groenere toekomst! Je verbruikt enkel en alleen elektriciteit

Soorten warmtepompen

In functie van de warmtebron en het warmte-afgiftesysteem kunnen we verschillende soorten warmtepompen onderscheiden.

Lucht-luchtwarmtepompen

Deze warmtepompen gaan vanzelfsprekend warmte onttrekken aan de buitenlucht en deze warme lucht dan weer de woning in blazen. Zo kan je je woning verwarmen door gebruik te maken van de buitenlucht, wat het een zeer efficiënt en eenvoudig systeem maakt.

Als het al te warm in je woning is, kan je het proces omdraaien en werkt deze installatie als een airconditioning. Zo is een lucht-luchtwarmtepomp ideaal om jouw woning, kantoorruimte of winkelruimte het hele jaar door aangenaam te houden.

Een lucht-luchtwarmtepomp bestaat in verschillende vormen en maten. Veelvoorkomend zijn de wandmodellen, die je in jouw ruimte tegen de muur plaatst. Maar deze systemen bestaan ook als vloermodellen of zelfs ingebouwde modellen.

Lucht-waterwarmtepompen

Via een buitenunit wordt er weer warmte onttrokken aan de buitenlucht. Ditmaal wordt er geen warme lucht jouw woning in geblazen, maar wordt deze via een watercircuit richting je warmte-afgiftesysteem gevoerd. Zo kan je dus jouw volledige woning duurzaam en energie-efficiënt verwarmen/koelen. Daarbovenop wordt jouw sanitair water dus ook verwarmd.

Lucht-waterwarmtepompen worden dus vaak gebruikt in combinatie met vloerverwarming of radiatoren. Hiervoor bestaan nog specifieke types, zodat de werking van de warmtepomp optimaal kan gebeuren.

Grond-waterwarmtepompen

Deze wordt ook wel de geothermische warmtepomp genoemd vanwege de werking van de installatie. Zo zal er warmte uit de grond gehaald worden om deze uiteindelijk te gebruiken om jouw water van de centrale verwarming op te warmen.

Het is vanzelfsprekend dat voor deze warmtepomp er ook grondboringen nodig zijn. Hiervoor moet je natuurlijk eerst een vergunning aanvragen. Daarna heb je de keuze tussen een horizontaal en verticaal systeem. Voor een horizontaal systeem zijn minder diepe boringen nodig, wat de kosten wat zal drukken. Een verticaal systeem vraagt om minder oppervlakte, maar vergt wel diepere boringen. Een hogere kost, maar ook wel een hoger rendement!

Water-waterwarmtepompen

Via een dieptepomp wordt er warmte aan het grondwater onttrokken die op zijn beurt dan weer gebruikt wordt om het water van je centrale verwarming te verwarmen. Gezien de noodzakelijke en zeer diepe grondboringen, is dit systeem minder geschikt voor particulieren. De kosten kunnen namelijk wel hoog oplopen. Anderzijds biedt deze warmtepomp wel een hoog rendement.

Hybride Warmtepompen

Wens je niet over te schakelen op het volledig elektrisch verhaal van jouw verwarming, dan bestaat er ook een hybride optie. Deze combineert een lucht-waterwarmtepomp met een condenserende gasketel om het energierendement nog beter te optimaliseren, ongeacht de buitentemperatuur.

Deze installatie bepaalt zelf de meest energiezuinige verwarmingscombinatie. De warmtepomp, de gasketel of het simultaan gebruik van beide, het systeem gaat automatisch de beste optie toepassen.

Combinaties

We hadden het eerder al over de combinatie met radiatoren of vloerverwarming, maar er bestaan nog combinaties met warmtepompen. Zo kan je bijvoorbeeld meerdere binnen units gaan verbinden met een buitenunit. Elke kamer die je wenst te verwarmen/verkoelen heeft een eigen unit nodig, als je gebruik maakt van een lucht-luchtwarmtepomp. Met een multi-split-airco kan je tot wel 5 binnen units plaatsen.

Met een lucht-luchtwarmtepomp kan je dan weer geen sanitair water verwarmen. Daarvoor moet je deze warmtepomp dan weer combineren met een warmtepompboiler.

Conclusie

Een warmtepomp haalt gratis energie uit de natuur en functioneert zelf op elektriciteit. Met een warmtepomp kies je ervoor om mee te gaan voor een groene toekomst. De buitenlucht, grond of grondwater gebruiken om warmte te onttrekken, is een energie-efficiënte en duurzame optie om je woning/gebouw te gaan verwarmen. Met beperkte energiekosten zet je zo een stap in de goede richting!

Nog niet zeker welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie? Contacteer ons gerust voor advies op maat!

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!