Sluipverbruik opsporen en voorkomen?

Wat is het?

Heel wat toestellen verbruiken toch nog stroom ook als u ze niet gebruikt, dit wordt verborgen verbruik of sluipverbruik genoemd.  Met alle gevolgen ven dien voor je energiefactuur. Om welke toestellen gaat het en hoe kan je deze onnodige kosten vermijden?

Denk bijvoorbeeld aan de modem, de tv die gemakshalve in stand-by wordt gezet, de laders van smartphone of elektrische tandenborstel die in het stopcontact blijven steken. Het is vaak laag, maar zo’n aantal sluipverbruikers in huis kunnen het totale verbruik toch al snel doen oplopen. Er valt dus heel wat te besparen. Soms kan het niet anders (koelkast), maar soms denken we er niet aan om ze los te koppelen van het elektriciteitsnet, terwijl we dat beter wel zouden doen. Elke watt sluipverbruik per uur kost u 2 euro per jaar

Waarom verbruikt een uitgeschakeld toestel, dat wel in het stopcontact steekt, toch elektriciteit?

 

Omdat de hoofdschakelaar achter de transformator zit. Als die aangesloten is, blijft hij elektriciteit verbruiken of het toestel nu uit staat of in stand-by en of hij nu verbonden is met een apparaat of niet. Leg je hand er maar eens op. Je zal voelen dat hij warm is. De transformator is altijd geactiveerd – zelfs al is het niet voor de volle 100% – als je apparaat verbonden is met het elektriciteitsnet doordat de stekker in het stopcontact zit. En dat veroorzaakt onnodig verbruik.

Sluipverbruik voorkomen

  • Trek de stekker uit het stopcontact. Dat is vooral zinvol bij apparaten die u voor langere tijd niet gebruikt of adapters om toestellen op te laden.
  • Gebruik een stekkerblok met aan/uit-schakelaar om bijvoorbeeld de computer met alle randapparatuur op aan te sluiten. Zo bant u met één druk op de knop de nummer 1 sluipverbruiker!
  • Kies een stand-by killer voor de tv met randapparatuur. Die onderbreken de elektriciteit volledig wanneer u de apparaten met de afstandsbediening in stand-by zet. Wel opletten met de digicorder of videorecorder. Als ze geprogrammeerd zijn om een programma op te nemen, moeten ze elektrische voeding blijven krijgen.
  • Een stand-by killer met timer. Handig voor het opladen van een smartphone of elektrische tandenborstel. Na de ingestelde tijd schakelt het apparaat de stroomtoevoer volledig af.
  • Plaats de schakelaar van halogeenlampen niet tussen de transformator en de lampen, maar voor de transformator. Zo vermijdt u dat de transformator stroom blijft verbruiken als de lampen niet branden. Vervang adapters die veel stroom verbruiken door zuinigere modellen.

Top 10 sluipverbruikers

Miniboiler                                                                                                 147 kWh/jaar 34 euro

Uitgebreide decoder met HDD                                                             130 kWh/jaar 30 euro

Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd)                                                    81 kWh/jaar 19 euro

VHS-DVD combi                                                                                       61 kWh/jaar 14 euro

Satellietontvanger                                                                                   59 kWh/jaar 14 euro

Antenneversterker                                                                                  47 kWh/jaar 11 euro

Espressomachine                                                                                     42 kWh/jaar 10 euro

HDD recorder                                                                                          38 kWh/jaar 9 euro

Basis decoder zonder HDD                                                                    33 kWh/jaar 8 euro

DVD recorder                                                                                           33 kWh/jaar 8 euro

Warmtepomp Premie (eindfactuur 01.07.2020 tot 31.12.2020) Premie met eindfactuur in 2021 Premie met eindfactuur in 2021 voor klant met ‘uitsluitend nachttarief’ Premie met eindfactuur in 2022 Premie met eindfactuur van 01.01.2022 tot 30.06.2022 voor klant met ‘uitsluitend nachttarief’
Geothermische warmtepomp (label A++ of beter) €4.000 (max. 40% van de factuur) €4.000 (max. 40% van de factuur) €4.800 (max. 50% van de factuur) €4.000 (max. 40% van de factuur) €4.800 (max. 50% van de factuur)
Lucht- waterwarmtepomp (label A+ of beter) €1.500 (max. 40% van de factuur) €1.500 (max. 40% van de factuur) €1.800 (max. 50% van de factuur) €2.250 (max. 40% van de factuur) €2.700 (max. 50% van de factuur)
Hybride lucht- waterwarmtepomp (label A+ of beter) €800 (max. 40% van de factuur) €800 (max. 40% van de factuur) €960 (max. 50% van de factuur) €1.500 (max. 40% van de factuur) €1.800 (max. 50% van de factuur)
Lucht-luchtwarmtepomp (label A+ of beter) €300 (max. 40% van de factuur) €300 (max. 40% van de factuur) €360 (max. 50% van de factuur) €300 (max. 40% van de factuur) €360 (max. 50% van de factuur)

Conclusie: er kan al snel rond de 100 euro gemiddeld per jaar uitgespaard worden door rekening te houden met sluipverbruik. Gezien de huidige stijgende energieprijzen lijkt dit geen overbodig

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!