Zonne-energie is dé hernieuwbare energiebron bij uitstek en wordt steeds meer erkend om zijn immense potentieel. De perceptie ervan blijft echter niet vrij van verkeerde opvattingen en ongegronde mythen. In deze blog zullen we de meest voorkomende misvattingen ontkrachten.

“Zonnepanelen werken niet op bewolkte dagen”

Zonnepanelen hebben weliswaar direct zonlicht nodig om op maximale capaciteit te werken, maar dat betekent niet dat ze op bewolkte dagen volledig nutteloos zijn. Natuurlijk kan de energieproductie op dergelijke dagen wel verminderen, toch genereren zonnepanelen nog steeds een aanzienlijke hoeveelheid energie uit indirect licht, ook wel diffuus licht genoemd.

“Zonnepanelen zijn te duur en de terugverdientijd is te lang”

Dankzij de technologische vooruitgang, zijn de kosten voor zonne-energie de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald én blijven dalen. Ook de stimulansen van de overheid voor zonne-energie spelen hier natuurlijk een rol in. De terugverdientijd hangt natuurlijk af van enkele verschillende factoren. Zo zullen de omvang van de installatie, de hoeveelheid zonlicht op die locatie en de energiekosten onder andere bepalen op hoeveel tijd jij je investering kan terugverdienen. Gemiddeld betaalt de installatie zich op 5 tot 10 jaar terug. Daarna kan je dus genieten van gratis stroom.

“Zonnepanelen vereisen veel onderhoud”

In een vorige blog kwam dit thema al uitgebreid aan bod. Zonnepanelen vergen relatief weinig onderhoud om op volle capaciteit te kunnen werken. Door de technologische vooruitgang worden zonnepanelen zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen zware weersomstandigheden en volstaat een periodieke reiniging om er volop van te kunnen genieten. Om helemaal zonder zorgen van de zon te genieten, is een jaarlijkse algemene controle natuurlijk geen overbodige luxe.

“Zonne-energie is alleen goed voor het milieu als de zon schijnt”

De oplossing voor deze misvatting is een thuisbatterij. Zo kan je, zelfs als de zon niet schijnt, profiteren van zonne-energie. Je kan overtollige energie namelijk opslaan om op latere momenten te benutten. Daarnaast kan je je overtollige zonne-energie ook terug verkopen aan het net, waardoor deze niet zomaar verloren gaat. Dit betekent dat jouw zonne-energiesysteem ‘s nachts, op bewolkte dagen of tijdens stroomuitvallen nog steeds waardevol kan zijn.

“Zonnepanelen zullen mijn dak beschadigen”

De Ensys-installateurs gaan op een professionele manier te werk en hebben veel kennis en ervaring als het over de plaatsing van zonnepanelen gaat. Ze plaatsen de juiste installatie op een veilige en effectieve manier, zodat jouw dak geen schade zal oplopen. Bovendien helpen de steeds sterkere zonnepanelen het dak zelfs beschermen tegen weersinvloeden en kunnen ze de levensduur van jouw dak dus zomaar verlengen.

Zonne-energie is een belangrijke bron van hernieuwbare energie die niet alleen de mogelijkheid biedt om aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren, maar ook een duurzame toekomst bevordert. Hopelijk heeft deze blog de meest voorkomende misvattingen over zonne-energie weggenomen en ben jij nu helemaal overtuigd van de stap naar een groenere toekomst!

Goed onderhouden

Last but not least kan je rendement verminderen door vuiligheid op je panelen. Daarom is het belangrijk om je installatie periodiek te onderhouden. Je wil namelijk optimaal kunnen genieten van jouw investering!

Conclusie

Het is duidelijk dat het rendement van zonnepanelen aanzienlijk kan zijn. En met de huidige technologische ontwikkelingen blijven zonnepanelen een efficiënte en economisch verstandige keuze voor zij die streven naar energieonafhankelijkheid en duurzaamheid.

Bovendien bieden de overheid en lokale instanties in veel gevallen subsidies of andere financiële incentives om huiseigenaren en bedrijven aan te moedigen te investeren in zonne-energie. Dit maakt de investering in zonnepanelen vaak nog aantrekkelijker.

Investeer in zonne-energie en ga samen met Ensys voor een duurzamere toekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende offerte.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!