Vanaf 1 juli 2022 start het capaciteitstarief voor gezinnen en kleine bedrijven!

Het capaciteitstarief is de nieuwe berekening voor uw gebruik van het elektriciteitsnet en is hoofdzakelijk van toepassing op alle huishoudens met digitale meter. Dit tarief gaat van start op 1 juli 2022!

Hoe bestaat mijn energiefactuur eruit?

U kan uw energiefactuur onderbrengen in 3 delen: de energiekost, de nettarieven en een aantal heffingen.

De nettarieven dekken de kosten voor onder meer de aanleg en onderhoud van het elektriciteitsnet. Deze tarieven betaalt u in uw elektriciteitsfactuur via uw leverancier aan de distributienetbeheerder. De nettarieven maken ruim 40% uit van de totale factuur voor een doorsnee gezin!

Wat verandert er vanaf 1 juli 2022?

Op huidig ogenblik worden de nettarieven aangerekend op basis van uw afname van het net (kWh), maar vanaf 1 juli 2022 zal een deel van deze tarieven aangerekend worden op basis van de netcapaciteit (kW) die u gebruikt, m.a.w. het ‘capaciteitstarief’. Dit tarief maakt zo’n 18% uit van de totale factuur voor een doorsnee gezin.

Belangrijk om weten, het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief! Het is een manier om de netkosten te verdelen onder alle afnemers.

Wat er verdwijnt vanaf 1 juli 2022 is het onderscheid dat momenteel gemaakt wordt tussen dag- en nachttarief. Dat betekent dat de nettarieven die u betaalt niet langer zullen afhangen van het moment waarop u verbruikt.

Waarom wordt deze verandering doorgevoerd?

Er is een evolutie gaande naar een CO²-neutrale samenleving waarbij we voor vervoer en voor de verwarming van onze huizen steeds meer gebruik zullen maken van elektriciteit in plaats van fossiele brandstoffen. Denk onder meer aan elektrische wagens en warmtepompen.

Door deze evolutie zullen we het distributienetwerk meer en anders gebruiken wat op termijn zorgt voor alsmaar grotere piekbelastingen. Net om die piekbelastingen tegen te gaan dienen er maatregelen genomen te worden.

Wanneer de meerderheid van de bevolking binnenkort met een elektrische wagen rijdt zal er vaak op hetzelfde moment aan vol vermogen opgeladen worden. Hierdoor kan het net mogelijks overbelast raken. Distributienetbeheerders zouden zware investeringen moeten doen om het net betrouwbaar te houden. Resultaat? De nettarieven voor alle Vlaamse gezinnen en bedrijven zouden sterk toenemen.

Om dit te voorkomen wil de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) iedereen aanmoedigen om het net efficiënt te gebruiken. Hoe? Via het capaciteitstarief! Veroorzaakt u hoge pieken? Dan zal u meer moeten betalen. Als u zware verbruikers hebt zoals een elektrische wagen of een warmtepomp zal u uw gebruik moeten spreiden en zal u de installatie ervan slim moeten aansturen. Zo zal u merkbaar besparen op uw energiefactuur!

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!