Alle fiscale voordelen voor het plaatsen van een laadpaal

Groene energie opwekken mét fiscaal voordeel, het is en blijft een prima combinatie om als particulier of ondernemer je steentje bij te dragen aan een gezond klimaat en dito portefeuille. Plaats je voor 31 maart 2023 of 31 augustus 2024 nog een of meerdere laadpalen, geniet je van een aangepaste verhoogde investerings- en kostenaftrek. Wij zetten alle voorwaarden en specifieke voordelen op een rijtje.

De toekomst is groen: onze Belgische regering onderschrijft dit graag door bepaalde maatregelen in het leven te roepen, zoals een fiscale boost voor het rijden met een elektrische wagen. Voor iedereen die minder vervuilend de baan opgaat, zullen er nog een aantal structurele veranderingen moeten plaatsvinden. In ons land is er namelijk dringend nood aan meer laadpalen. Die kun je sinds 1 september 2021 aan een gunstig tarief laten installeren, zowel als ondernemer als particulier.

Laadpalen op het bedrijfsterrein

Iedere eenmanszaak of vennootschap met de intentie om zijn wagenpark te vergroenen kan rekenen op een verhoogde kostenaftrek voor het installeren van een of meerdere laadpalen.

Natuurlijk zijn hieraan enkele voorwaarden verbonden voor ondernemingen. Eerst en vooral moet het gaan om nieuwe, vaste laadstations die publiek toegankelijk zijn. Denk aan laadstations op het parkeerterrein van supermarkten of kantoren, waar dus iedereen zijn elektrische wagen kan opladen, hetzij tijdens de openings- of sluitingsuren. Bovendien betreft het een intelligent laadstation: dit houdt in dat er sprake is van een digitale koppeling met een beheerssysteem dat de laadtijd en het laadvermogen slim aanstuurt. Meer specificaties over de voorwaarden vind je op de website van FOD Financiën.

Laadpalen voor de particulier

Ook als particulier geniet je sinds 1 september 2021 van een aanzienlijke belastingvermindering als je ervoor kiest om laadpalen te plaatsen en installeren bij jou thuis of in je privé-omgeving. Hier heb je recht op als huiseigenaar, maar ook als huurder.

Ook voor particulieren moet je aan een reeks voorwaarden voldoen om deze fiscale voordelen op te strijken. Eerst en vooral moet dit privélaadstation ofwel in je woonst of in de onmiddellijke nabijheid ervan worden geplaatst. Net als bij de grote ondernemingen betreft het best een slim laadstation en wordt het gestuurd door een energiebeheersysteem. De laadpalen mogen enkel gebruikmaken van groene stroom, zoals zonne-energie of een andere hernieuwbare energiebron, en is ten slotte gevalideerd door een erkende keuringsdienst.

Voorwaarden voor een verhoogde kostenaftrek

Ook voor particulieren geldt: hoe sneller je laadpalen aankoopt en plaatst, hoe voordeliger. De belastingvermindering wordt namelijk ieder jaar systematisch afgebouwd.

  • Wie investeerde in deze laadpalen vóór 31 december 2022 kreeg nog een belastingvermindering van 45 procent. Vanaf dit jaar is dat nog 30 procent en vanaf 2024 bedraagt het tarief nog 15 procent.
  • Het bedrag voor belastingvermindering is beperkt tot 500 euro per laadpaal en per belastingplichtige.

Je laadpaal laten betalen door je werkgever? Dit is hoe!

Heb je een elektrische wagen en werk je voor een bedrijf waar geen laadstations zijn, of zou je graag een privélaadpaal laten sponseren door je werkgever? Dat is op zich mogelijk, al zal dat afhangen van je werkgever en het type wagen, een leaseauto of eigen wagen.

  • Rijden met een leaseauto: rijd je met een zakelijke elektrische wagen, dan mag jouw werkgever alle kosten onbelast vergoeden. Spreek duidelijk het verbruik in kWh en een bijhorende vergoeding af en opteer voor een laadpas voor een automatische doorberekening. Laad je thuis op aan je eigen laadpaal, dan krijg je een maandelijkse vergoeding. Doe je dit openbaar, dan maak je geen kosten en krijg je dus ook geen vergoeding.
  • Rijden met een eigen elektrische auto: Rijd je met een privéwagen, dan zullen er geen laadkosten onbelast vergoed worden. De maximale vergoeding ligt dan op €0,19 per kilometer die je rijdt binnen een werkcontext.
  • Installatie van een laadpaal thuis: alle kosten voor het installeren van een laadpaal kan eveneens onbelast worden vergoed als je met een bedrijfswagen rijdt. Als de leaseperiode is afgelopen, hoef je de laadpaal overigens niet te verwijderen.

Meer weten over de installatie van laadpalen thuis of op het bedrijfsterrein? Contacteer ons en we helpen jou graag verder.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!