4 veelvoorkomende vragen over zonnepanelen

Een groeiend aantal consumenten koos in 2022 voor een recordaantal zonnepanelen in ons land. De interesse in het installeren van deze duurzame energiebron steeg aanzienlijk, met ook een steeds groter wordend bewustzijn rond de positieve impact van zonnepanelen op het klimaat en de eigen portefeuille. Op heel wat daken zijn er echter nog geen zonnepanelen te bespeuren. Het is dan ook een heuse investering die om voldoende informatie en duidelijkheid vraagt.

Misschien twijfel je over een aantal zaken vooraleer je beslist om zonnepanelen te installeren, of mogelijks ben je gewoon op zoek naar de meest gunstige manier om ermee aan de slag te gaan. Hoe dan ook, wij sommen alvast vijf van de meest belangrijke en vaak voorkomende vragen voor je op om jou wegwijs te maken doorheen het panelenlandschap:

1.Is mijn dak wel geschikt om zonnepanelen te plaatsen?

Iedere woning of bedrijfsgebouw is anders, maar de aspecten om rekening mee te houden als het gaat om zonnepaneleninstallaties zijn stuk voor stuk belangrijk. Een eerste mogelijk antwoord op de vraag of jouw dak geschikt is om zonnepanelen te plaatsen, is om beroep te doen op de Zonnekaart op vlaanderen.be. Je tikt simpelweg je adres in en je krijgt meteen een score die aanduidt in hoeverre jouw dak, en zelfs verschillende dakdelen, geschikt is om zonne-energie op te wekken.

Die score wordt berekend aan de hand van hoeveel zoninstraling jouw adres genereert ieder jaar en houdt rekening met locatie, de grootte, oriëntatie en helling van het dak. Zelfs schaduw van omringende gebouwen, bomen en schoorstenen worden in ogenschouw genomen, want deze elementen kunnen mogelijks zorgen voor een mindere opbrengst. Voor een maximaal rendement laat je de panelen best plaatsen tussen het zuidoosten en zuidwesten, en in een hoek van 15° tot 50°.

Heb je een groene score – dus goed – let er dan wel op dat je extra factoren moet laten nakijken zoals dakvensters en de stabiliteit en draagkracht van het dak. Ook isolatie en een goed onderhouden dak, vrij van asbest, zijn belangrijke zaken om rekening mee te houden.

2. Welk type zonnepanelen kies ik best?

Alle zonnepanelen zien er misschien op het eerste gezicht hetzelfde uit, of hoogstens is het verschil tussen blauwe en zwarte panelen je al opgevallen, maar dat zijn ze vast en zeker niet helemaal. Momenteel vind je doorgaans vier verschillende soorten zonnepanelen terug op de Belgische markt, wat het dus mogelijk maakt om een keuze te maken op basis van voorkeur, type woonst, het budget en natuurlijk de dakoppervlakte.

Het geheel aan panelen noemt men ook een fotovoltaïsche installatie, waaronder ook op zijn minst één omvormer en wat bekabeling toe behoren. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen bestaan uit silicium kristallen met een scheidingslaag, waaruit elektronen loskomen als de zon erop schijnt. Dit alles maakt het mogelijk om zonne-energie om te zetten in elektriciteit.

De vier vaak gekozen types zonnepanelen zijn: monokristallijn, polykristallijn, amorf silicium of dunne filmpanelen, of glas-glas zonnepanelen, een van de nieuwste:

  • Monokristallijne zonnepanelen zijn heel donker van kleur tot zwart, en kennen het hoogste rendement per vierkante meter. Is het type dat het meeste voorkomst zowel bij de particulier alsook op daken van bedrijven.
  • Dan hebben we ook de polykristallijne panelen, de typische blauwe variant, die eerder in de beginperiode van de zonnepanelen de standaard waren. Ze leveren minder rendement op dan de monokristallijne zonnepanelen, maar zijn qua aankoopprijs wel goedkoper.  Echter worden ze wereldwijd bijna nergens meer geproduceerd omwille van dat lage rendement.
  • De amorfe of dunne film-zonnepanelen zijn dan weer zwart en kristalloos, zeer dun en zeer buigzaam. Zij geven het minste rendement, maar kosten aanzienlijk minder. Door hun flexibiliteit zijn ze uitermate geschikt voor draagbare toepassingen en mobiel gebruik zoals bijvoorbeeld op grote campers, bussen of op het dak van jachten en boten. Het is dan ook een nichemarkt in de zonnepanelen sector.
  • Ten slotte heb je nog de relatief nieuwe glas-glas zonnepanelen, die een lange levensduur kennen en waarvan je dus uiteindelijk een hogere opbrengst van krijgt. Ze zijn iets duurder, maar gaan langer mee en hebben daardoor ook de langste opbrengstgarantie (meestal 30jaar).

Voor gepersonaliseerd advies over de beste opties voor jouw dak, contacteer onze experten bij Ensys.

3. Welke fiscale voordelen en/of premies kunnen zonnepanelen mij opleveren?

Voor particulieren

Na het annuleren van de terugdraaiende teller enkele jaren geleden, werd er beslist om vanaf 2021 een eenmalige subsidie van maximum 1.500 euro uit te trekken aan iedere particulier die wenst zonnepanelen te plaatsen. De berekening daarvan gebeurt aan de hand van het totaalvermogen van de panelen.

Van 0-4kWp kreeg men in 2021 300 euro premiebedrag. Vanaf 4kWp bedraagt dat nog slechts de helft en de subsidie loopt tot maximum 6kWp, voor alles hoger dan dat ontvang je geen bedrag. Deze premie kun je nog opvragen bij netbeheerder Fluvius, in heel Vlaanderen, tot en met het einde van 2024. Ieder jaar wordt de premie met een kwart afgebouwd.

Natuurlijk zijn hier een resem aan voorwaarden aan verbonden, waaronder het feit dat deze subsidie enkel uitgetrokken kan worden voor bestaande woningen met een bouwaanvraag en aansluiting op het distributienet vóór 1 januari 2014. De premie is dus niet geldig voor nieuwbouwwoningen.

Voor zelfstandigen/ondernemingen

Ben je zelfstandige of vennootschap, dan is het mogelijk om bij het aanschaffen en plaatsen van zonnepanelen enig voordeel te verkrijgen. Deze aanschafkosten – bestaande uit het kopen van de panelen zelf, de omvormer en de installatiekosten – mag je namelijk fiscaal en lineair afschrijven. Qua afschrijvingstermijn houd je best rekening met een gemiddelde periode van 20 jaar, dat overeenkomt met de doorgaans geschatte levensduur van zonnepanelen.

Daarnaast kun je als ondernemer ook nog beroep doen op de investeringsaftrek en een vermindering op de onroerende voorheffing bij het aankopen en installeren van zonnepanelen.

De investeringsaftrek is een eenmalig voordeel van 13,5 procent op allerlei soorten energiebesparende investeringen, waaronder dus het plaatsen van zonnepanelen in het beroepskader. Boven op de aanschafkosten is het dus mogelijk om een deel van de aankoopwaarde van de zonnepanelen af te trekken van je belastbare winst.

Een indirect fiscaal voordeel op het installeren van zonnepanelen verkrijg je als je bedrijfsgebouw een laag E-peil heeft. Voor vijf jaar lang kun je van 50 tot wel 100 procent een vermindering krijgen op je onroerende voorheffing.

4. Moet ik ook investeren in een thuisbatterij?

Zonnepanelen zijn op zich al een interessante investering in groene energie en op lange termijn ook voor je portefeuille. Maar in combinatie met het plaatsen van een thuisbatterij wordt die besteding nog gunstiger. De thuisbatterij bewaart alle ‘overtollige’ energie die zonnepanelen opwekken en die wordt ingezet op momenten dat zonnepanelen minder of geen energie produceren. Dit zorgt voor een hogere rendabiliteit en doet jouw energiekosten dalen. Steeds meer mensen kijken de laatste jaren dan ook naar de combinatie zonnepanelen-thuisbatterij voor een optimaal rendement en opbrengst.

Het valt te begrijpen dat vooral het aankoopbedrag een grote rol speelt in het al dan niet aanschaffen van zowel zonnepanelen als thuisbatterijen. Op dit moment zal de combinatie je al zeker 8.000 tot 15.000 euro kosten, een aanzienlijke hap uit je budget. Maar het plaatsen van een thuisbatterij kent heel wat voordelen, en het feit dat je zelfconsumptie enorm hard stijgt is er daar een van

Contacteer ons voor meer vragen over het aankopen en installeren van zonnepanelen.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!