4 dingen die je moet weten voor je een thuisbatterij koopt

Laten we meteen met de deur in huis vallen: een thuisbatterij is wel degelijk een investering. In eerste instantie kies je voor een thuisbatterij omdat je in staat wilt zijn om, onafhankelijk van het elektriciteitsnet, je eigen energie op te wekken. Dat doe je natuurlijk liefst zo voordelig mogelijk. Wij sommen alvast vier van de meest voorkomende vragen rond het aanschaffen van een thuisbatterij op. Zo krijg jij een beter zicht op welke opties te overwegen vallen voor jouw unieke situatie.

Voor welke prijs koop ik al een degelijke thuisbatterij?

Groene, eigen opgewekte energie, hoe gangbaar het ook lijkt te worden, is vooralsnog een bewuste keuze die nadenkwerk en een financiële inspanning vereist. Qua energieopwekking geniet je er meteen van, maar qua cashflow duurt het eventjes vooraleer het zijn vruchten afwerpt. De terugverdientijd van een thuisbatterij varieert van 6 tot 12,5 jaar, maar kan ook 25 jaar duren. Dit is afhankelijk van de al dan niet aanwezigheid van zonnepanelen en het tijdstip waarop je de thuisbatterij wilt inzetten. Heb je bijvoorbeeld zonnepanelen én een thuisbatterij waarmee je energie wilt verbruiken die overdag wordt opgewekt? Dan heb je de thuisbatterij mogelijks op zo’n vijf jaar tijd terugverdiend.

Thuisbatterijen vind je bovendien terug in verschillende maten en gewichten terug. Je hebt er zware en er zijn lichtere, compacte versies. De prijs is afhankelijk van andere factoren zoals het merk en de algehele kwaliteit, maar ook de kWh – de capaciteit dus – speelt een grote rol.  Lichtere thuisbatterijen – pakweg die rond 3, 5 of 8 kWh – variëren van 4.000 euro tot 5.000-8.000 euro. Een thuisbatterij van 10 kWh tot 20 kWh loopt al eerder tegen de 10.000 euro aan. Dat is inclusief de plaatsing en installatiekosten.

Kies je meteen voor een combipack van een thuisbatterij met zonnepanelen, dan zal de kostprijs ergens tussen 1.500 euro en 4.000 euro liggen, exclusief btw. In veel gevallen zal je ook nog een omvormer moeten aanschaffen of een huidige omvormer vervangen, om de gelijkstroom van zonnepanelen om te zetten naar wisselstroom voor de thuisbatterij. Ook dat is een extra kost die kan variëren van 500 tot 5.000 euro.

Hoe kies ik de juiste thuisbatterij?

Je hebt verschillende soorten thuisbatterijen: loodzuurbatterijen, lithium-ionbatterijen en zoutwaterbatterijen. Ze verschillen allen qua kostprijs, grootte en zelfs milieuvriendelijkheid. Daardoor hebben ze alle drie verschillende voor- en nadelen. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog verschillende merken, het ene al wat beter dan het andere. Wens je een duurzame aankoop te maken, dan is het aangeraden om kwalitatieve merken te kiezen, al ligt de vraagprijs natuurlijk ietsje hoger. Je kunt er wel je thuisbatterij vaker mee opladen en ontladen, en het rendement ligt op de lange termijn een heel pak hoger.

Daarnaast is de keuze ook afhankelijk van het al dan niet ontbreken van een zonnepaneleninstallatie. Een thuisbatterij met een hoge opslagcapaciteit – zie eerder: de zware batterijen van pakweg 20 kWh – heb je niet nodig als er in ons land onvoldoende zon is om met jouw zonnepanelen een thuisbatterij vol te krijgen.

Ensys werkt zelf met enkele hoogstaande merken: BYD, Pylontech en Goodwe. Laat je informeren over welke thuisbatterij het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.

Hoe groot is een thuisbatterij?

 Voor het plaatsen van thuisbatterij moet je ook ruimte voorzien. Afhankelijk van factoren zoals de producent en het merk, de opslagcapaciteit en of er al dan niet al een omvormer is ingebouwd, zal een thuisbatterij qua formaat ongeveer gelijkaardig zijn als de omvang van een wasmachine. Het gewicht kan verschillen van 25 kilogram voor kleine thuisbatterijen van 40 op 40 centimeter en met een capaciteit van 3 kWh, tot 100 kilogram voor thuisbatterijen die ongeveer één vierkante meter vrije oppervlakte nodig hebben. Die laatste hebben doorgaans een capaciteit van 8-10 kWh.

Er zijn thuisbatterijen die je zowel binnen als buiten kunt laten plaatsen. Bij een buiteninstallatie is het belangrijk dat ze droog blijven, niet rechtstreeks op de grond staan en dat er voldoende ruimte rondom is voorzien voor randapparatuur en om natuurlijke luchtstromen hun ding te laten doen om overhitting tegen te gaan. Binnen kun je kleine batterijen gemakkelijk in een lege bergruimte of garage plaatsen, of je kunt ervoor kiezen om ze aan de muur te bevestigen. Uiteraard check je of jouw muur het gewicht van de desbetreffende thuisbatterij kan dragen.

Moet ik over zonnepanelen beschikken als ik een thuisbatterij gebruik?

Nee, een thuisbatterij kun je ook plaatsen als je (nog) geen zonnepanelen hebt. Je haalt dan gewoon ‘s nachts je elektriciteit rechtstreeks van het net, waardoor deze overdag kan worden ingezet. Al levert de combinatie van beide wel de meeste voordelen op qua energieopwekking, opslag en rendement. Kies je toch voor zonnepanelen, dan kun je gemakkelijk laten berekenen hoeveel energie je meteen verbruikt en hoeveel stroom je op het net injecteert.

Bij Ensys kun je terecht over al jouw vragen omtrent thuisbatterijen en schattingen rond energieopslag, prijzen en terugverdientijden.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!