Algemeen principe van een warmtepomp
Warmtepompen werken volgens hetzelfde principe als koelkasten: koude wordt daarbij opgewekt door een verdamper waarin koelmiddel circuleert. De warme lucht stijgt en geeft hierdoor gratis warmte af aan de verdamper.
Een warmtepomp haalt op dezelfde werkwijze gratis warme lucht uit het milieu. Dankzij de zon zitten er in de lucht, water en aarde enorme massa’s warmte opgeslagen, zelfs in de winter. Het is deze warmte die gebruikt wordt om de woning te verwarmen. Hoe dat precies gebeurt, hangt af van het type warmtepomp. In principe berust de werking van alle warmtepompen op dezelfde natuurkundige principes. Het is de manier waarop de warmte onttrokken wordt en opnieuw wordt afgegeven die verschilt.
4x
Zuiniger
Een warmtepomp kan tot vier keer zuiniger zijn dan traditionele verwarmingssystemen, waardoor het een milieuvriendelijker en kosteneffectiever alternatief is.
0
Geen uitstoot
+
Combineerbaar
100%
Installatie
Warmtepompboiler
Een warmtepompboiler werkt vrijwel hetzelfde als een warmtepomp. De installatie onttrekt warmte uit de lucht (uit de binnenomgeving of de buitenomgeving). De bestaande warmte wordt in een vrij technisch proces, waarin warmtewisselaars, koudemiddelen en een compressor de hoofdrol spelen, naar een hogere temperatuur gebracht. De opgewekte warmte gebruikte de warmtepompboiler vervolgens om het tapwater in het boilervat op de gewenste temperatuur te brengen.
Vanaf je iets of wat plaats hebt, kan iedereen een warmtepompboiler plaatsen.
Warmtepomp lucht-lucht
Met een lucht-lucht warmtepomp kan je je woning op een milieuvriendelijke manier verwarmen én afkoelen. Je verbruikt namelijk geen fossiele brandstof; alleen een elektriciteitsaansluiting is vereist. De investeringskosten zijn bovendien redelijk laag in vergelijking met andere soorten warmtepompen. Hier ontdek je meer info over de werking, voor- en nadelen en de prijs van lucht-lucht warmtepompen.
Opbouw van het systeem
Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit, die met elkaar in verbinding staan:
– buitenunit: dit onderdeel van een lucht lucht warmtepomp zuigt de buitenlucht aan en zorgt voor de verwarming van de lucht. De unit kan op de grond, aan een muur of op een plat dak geplaatst worden.
– binnenunit: dit onderdeel van de lucht-lucht warmtepomp blaast de warme of koude lucht in de woning. Je kan kiezen voor een wand-, vloer- of plafondmodel. Je kan trouwens meerdere binnenunits koppelen aan dezelfde buitenunit.
Warmtepomp lucht-water
Een lucht-water warmtepomp haalt ook zoals een lucht-lucht warmtepomp zijn warmte uit de buitenomgeving (lucht) en geeft deze warmte af aan een watersysteem (bij voorkeur een watersysteem dat een lage temperatuur nodig heeft, zoals vloerverwarming of lage temperatuurs convectoren. Wij werken vooral met 2 modellen Panasoninc of Daikin.
Een lucht water warmtepomp haal een COP van 4, dit wil zeggen
Indien we 1kW elektriciteit verbruiken, halen we er 4 kw warmte uit.
Omdat de COP-waarde een momentopname is en de hoeveelheid energie die uit de lucht wordt gehaald gedurende het jaar verandert door seizoensinvloeden, is er ook een waarde die een gemiddelde geeft over het hele jaar. Dit noemen we de SCOP, een afkorting van Seasonal Coefficient of Performance, oftewel het rendement door de seizoenen heen. Dit geeft een beter inzicht gedurende het hele jaar door.
Bij lucht-water warmtepompen ligt deze vrij hoog, aangezien we hier in ons klimaat geen extreme koude winters meer hebben.
Warmtepomp Geothermie
De aarde onder onze voeten zit boordevol energie. Die ontstaat door temperatuurverschillen tussen het aardoppervlak en dieper gelegen warmtereservoirs.
Een geothermische warmtepomp, ook gekend als bodem-water warmtepomp, onttrekt die energie. Dat gebeurt aan de hand van een buizensysteem in de bodem (via een verticaal of horizontaal captatienet). De vloeistof in deze buizen neemt de natuurlijke aardwarmte op, en gebruikt die om je woning te verwarmen of sanitair warm water te produceren.
Hier werken vooral met Bosh of Vailliant.
Hybride warmtepomp
De slimme combinatie een hybride warmtepomp en een cv-ketel (dat kan ook je huidige cv-ketel zijn). Omdat ze samenwerken als een team bespaar je al gauw 70 tot 80% gas met de buitenlucht als belangrijkste, duurzame energiebron. De ketel schakelt alleen nog in wanneer het buiten heel koud is en hij zorgt voor warm water.
Heb je vloerverwarming in combinatie met radiatoren, of een woning met over gedimensioneerde goede rendementsradiatoren. Is een hybride warmtepomp te perfect combinatie.
Regel direct uw jaarlijks onderhoudscontract online!
Een onderhoud van uw airco op regelmatige basis komt de optimale werking enkel ten goede. Schimmels en bacteriën krijgen geen kans zich vast te zetten met een gezondere luchtcirculatie als gevolg. Bovendien vermijdt u ook onaangename geuren.
Slecht onderhouden airco’s hebben een negatieve invloed op je energieverbruik. Een regelmatig onderhoud merkt u dus ook op je energiefactuur.
Dankzij dit frequent onderhoud sporen we eventuele problemen op waardoor we deze tijdig kunnen oplossen. Hierdoor voorkomt u onnodige hoge kosten voor het herstellen van defecten. Gebruik het formulier hiernaast om direct van start te gaan en onnodige kosten te vermijden.
Daikin
Ons vertrouwd merk voor airco en warmtepompen.
Panasonic
Uw beste keuze in verwarmingsapparatuur.
100%
Klanttevredenheid
Dat is waar wij naar streven! Ondervind het zelf.
+10
Jaar ervaring
En voor ons voltallig team in totaal, is dat uiteraard veel meer.
+5 000
Projecten volbracht
Kunnen we dat van u hier binnenkort bijtellen?
“Investeert u meer en meer in uw comfort in eigen huis? Wij helpen u graag de meest duurzame keuzes te maken, in uw voordeel.”
Adriaan Reymer
Field Service Manager
Waar we ook in uitblinken
Bekijk onze andere diensten en ga voor een groenere toekomst.
Daarom kiest u voor Ensys airco’s & warmtepompen
Laat u overtuigen door tal van voordelen: