Zonnepanelen plaatsen? Dat gaat van een leien dakje met Ensys

Om zonnepanelen te kunnen plaatsen, zijn er een heel aantal aspecten om rekening mee te houden. Denk maar aan de dakoriëntatie, isolatie, waterdichtheid, enzovoort. In dit blogartikel zoomen we in op de verschillende daksoorten en dakbedekkingen en dewelke het meest geschikt zijn voor zonnepanelen.

Is het mogelijk om op ieder dak zonnepanelen te plaatsen? Het antwoord is niet geheel eenduidig, want zoals dat gaat met alles, zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen. Daarnaast heb je bepaalde daken die om iets meer vakmanschap vragen.

Daksoorten

De meeste zonnepanelen worden geïnstalleerd op platte of hellende/schuine daken, zowel bij huizen als appartementen en kantoren. De grootte van een dak maakt daarbij niet uit, zo kun je zowel op heel kleine appartementsdaken als bovenop grote bedrijfsruimtes zonnepanelen plaatsen. De meeste van deze daken zijn voorzien van dakpannen. Daarnaast zijn er ook plaatsingen mogelijk voor gebogen daken, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zonnepanelenfolie, een relatief nieuwe techniek.

Zonnepaneleninstallatie op rieten daken
Ook op rieten daken kun je zonnepanelen plaatsen, al is dan niet altijd zo vanzelfsprekend. Rieten daken zijn moeilijk om mee te werken en de panelen kunnen het hele rustieke uitzicht van dit type dakbedekking natuurlijk een heel ander uiterlijk geven dat misschien niet gewenst is. Wat wel kan is om de zonnepanelen als het ware te verweven met het riet. Een andere mogelijkheid is om ze naast de ramen te plaatsen in plaats van op het dak.

Een extra groene touch op groendaken
Een groendak is enorm voordelig, zowel op ecologisch als economisch vlak. An sich is het mogelijk om dit te combineren met zonnepanelen – qua duurzaamheid en groene toekomst passen ze natuurlijk perfect bij elkaar. Laat je echter goed informeren door je installateur. Bij hogere temperaturen moet je er namelijk op letten dat de gegenereerde warmte niet té hoog wordt. Mits goede plaatsing zullen de zonnepanelen efficiënter zijn op een dak met vegetatie, omdat dit waterdamp in de lucht brengt en zo voor extra verkoeling zorgt voor de zonnecellen in de panelen.

Zonnepanelen op een zinkdak
Zink is een erg duurzaam metaal dat flexibel en plooibaar is en goed beschermt tegen onder andere weersinvloeden. Daardoor is een combinatie met zonnepanelen wel mogelijk, maar best ingewikkeld. Eerst en vooral moet het metaal minstens 0,5 mm dik zijn en moet je er rekening mee houden dat er perforaties nodig zijn om een goede waterdichtheid te behouden. Met een goede plaatsing behoud je zonder problemen de dakstructuur.

Bij een leiendak hoort vakmanschap

Ook het installeren van zonnepanelen op een leiendak is mogelijk, al vraagt ook dat meer denkwerk en vakkundigheid. Er zijn een paar zaken die je eerst moet nagaan: zijn de leien nog in goede staat en minder dan 20 jaar oud? Ze mogen bijvoorbeeld niet beschadigd of bedekt zijn met een dikke laag vegetatie (mos). Daarnaast is het erg belangrijk om na te gaan er of asbest aanwezig is. Het plaatsen van zonnepanelen is in dat geval wettelijk verboden.

Check check check? Dan is de volgende stap: Ensys optrommelen! Ons team is heel sterk in het plaatsen van zonnepanelen op een leiendak, een ingewikkelde klus die velen liever naast zich neerleggen. Wij gaan echter all the way zodat jij kunt genieten van de voordelen die de groene energie van zonnepanelen jou opleveren.

Ensys werkt op alle typen daken, met uitzondering van daken die hoger zijn dan twaalf meter. Contacteer ons nu en wij kruipen met plezier jouw dak op!

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!