Wil u het meeste halen uit uw zonnepanelen? Doe dan aan zelfconsumptie!

Ook in 2022 blijven zonnepanelen een zeer rendabele investering, zeker nu de energieprijzen aan een enorme opmars bezig zijn. De aanschaf van zonnepanelen is dus alvast een goede stap! Hoe u het rendement nog kan verhogen? Zet maximaal in op zelfconsumptie!

Wat is zelfconsumptie?

Als u de energie die geproduceerd werd door uw zonnepanelen zelf verbruikt, dan doet u aan zelfconsumptie. Zo voorkomt u dat die opgewekte energie opnieuw in het distributienetwerk terecht komt. Door onmiddellijk uw energie te consumeren wanneer de zon schijnt hoeft u minder gebruik te maken van het bestaande elektriciteitsnetwerk en betaalt u dus ook minder bijdragen hiervoor.

Zo kan u uw zelfconsumptie optimaal inzetten:

1. Verbruik uw energie overdag

De zon schijnt overdag het felst, waardoor de energie van uw zonnepanelen rechtstreeks verbruikt wordt. Zo kan u dus best uw wasmachine, droogkast en afwasmachine overdag laten draaien. Mooi meegenomen nu thuiswerken een algemeen gegeven geworden is!

Heeft u een digitale meter? Via mijn.fluvius.be kan u de verbruiksgegevens van uw digitale meter aflezen. Dat kan u helpen om uw verbruikspatroon beter in te schatten.

2. Sla uw zelfgeproduceerde elektriciteit op met de thuisbatterij

De thuisbatterij of opslagterminal slaat zelfgeproduceerde elektriciteit op, zo kan u deze energie ’s avonds wanneer u thuis bent gebruiken. Op die manier vermijdt u dat u uw overtollige energie opnieuw in het distributienetwerk injecteert. De batterij verbruikt eerst wat er werd opgeslagen, pas als de batterij leeg is wordt er elektriciteit van het net gehaald.

Eigenaars van zonnepanelen verbruiken gemiddeld 38% van hun zelfgeproduceerde energie. Met de thuisbatterij kan u uw zelfconsumptie 50% tot zelfs 70% verhogen!

3. Laad uw elektrische wagen overdag op

Elektrische wagens en zonnepanelen gaan hand in hand! Als u de kans hebt om overdag thuis uw auto op te laden, doe dit dan met zonne-energie! Dit is niet enkel slim maar ook enorm voordelig!

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!