Als je investeert in zonnepanelen bij Ensys, wil je er vanzelfsprekend voor zorgen dat deze maximaal renderen. Dit doe je door de panelen in optimale staat te houden om zo de levensduur van de toestellen te maximaliseren. Daarnaast zorgt het regelmatige en grondige onderhoud er ook voor dat het rendement zo hoog mogelijk is. We geven je in deze blog graag een aantal voorbeelden van vervuiling die ervoor zorgen dat jouw panelen tot wel 20% rendementsverlies kunnen lijden.

Pollen

Misschien zijn boom- en struikpollen wel de vervuiling om je het minste zorgen over te maken. Pollen zijn zeer kleverig, waardoor ze gemakkelijk aan je panelen blijven plakken. Doordat de ze oppervlakte gaan bedekken, zal je installatie aan rendement verliezen als er veel pollen op jouw zonnepanelen kleven. Maar een goede regenbui spoelt deze pollen zo van je panelen af. Hierdoor hoef je je in België niet veel zorgen te maken om de pollen. Enkel als het voor een lange tijd niet regent en het pollenseizoen volop aan de gang is, kan het zeker geen kwaad om je panelen eens onder handen te laten nemen door een expert.

Vogels

In onze regionen hebben we wel eens last van duiven die hun uitwerpselen her en der achterlaten. Zo is het niet verwonderlijk dat deze ook geregeld op jouw zonnepanelen terechtkomen. Bij uitwerpselen van vogels is het wel een ander gegeven dan bij pollen. Een regenbui garandeert niet dat deze weggespoeld worden en ze kunnen je panelen zelfs beschadigen. Daarom is het verstandig om met regelmaat jouw panelen te laten onderhouden om deze hardnekkige uitwerpselen te verwijderen.

Fijnstof

Als je in een industriële of stedelijke omgeving woont, heb je meer kans op fijnstof in jouw leefmilieu. Deze vorm van luchtvervuiling is niet enkel en alleen schadelijk voor de gezondheid, maar bedekt jouw zonnepanelen met een laag aan stof. Dit heeft hetzelfde effect als pollen die jouw panelen bedekken. Minder rendement, maar met een regenbui spoelen deze zo weg. Het grote nadeel van fijnstof is dat dit het hele jaar door op jouw panelen terechtkomt. Telkens als het enige tijd niet regent, stapelt het stof zich dus op.

Conclusie

Woon je in een groenere omgeving, zul je minder last hebben van fijnstof, maar wel meer last van boompollen en andere vuiligheid. Waar je ook woont, je zonnepanelen zullen niet zomaar proper blijven. Er zijn nu eenmaal heel wat factoren die ervoor kunnen zorgen dat je zonnepanelen vervuild worden. Je moet je hier natuurlijk niet meteen zorgen over maken, maar toch is een periodieke reiniging aangeraden. Zo verleng je de levensduur en het rendement van jouw installatie! Zo kan jij optimaal genieten van jouw fantastische installatie en hoef je je daarenboven geen zorgen te maken over de staat van jouw installatie.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!