Jouw zwembad verwarmen met zonnepanelen

De zomer staat voor de deur en de temperaturen nemen geleidelijk aan toe. Mensen met een zwembad in hun tuin kunnen stilaan uitkijken naar de eerste plons, in een (hopelijk) warm zwembad. Maar hoe zorg je er nu voor dat het water in jouw zwembad warm genoeg is?

De klassieke manier van verwarmen, die vandaag de dag nog vaak wordt toegepast, brengt een hoge kost met zich mee en is niet meteen energiezuinig. Maar wat als je jouw zwembad kan verwarmen aan de hand van zonnepanelen? Volgens Ensys een echte aanrader om energiezuinig én milieuvriendelijk te werk te gaan.

Eerst en vooral is het belangrijk om er bij stil te staan dat de uiteindelijke temperatuur van jouw zwembad afhangt van een heleboel factoren. We lijsten ze hieronder voor jou op.

  • Grootte van jouw zwembad

Het is vanzelfsprekend dat de grootte van het zwembad een invloed zal hebben op de temperatuur van het water en hoe snel het verwarmd is. Bij grote zwembaden kan het dus langer duren voor het water warm is dan bij kleinere zwembaden.

  • Temperatuur van het water

Ook de huidige temperatuur van het zwembadwater zal bepalen hoe snel er een aangename temperatuur wordt bereikt. Hier is het opnieuw logisch dat hoe kouder het water is, hoe langer dit zal duren.

  • Aantal zonnepanelen

Daarnaast bekijk je best de hoeveelheid zonnepanelen die je wil installeren. Dit aantal hangt natuurlijk ook samen met de grootte van het zwembad (en de temperatuur van het water). Belangrijk is dus dat je voldoende zonnepanelen installeert, zodat er voldoende energie en dus warmte wordt opgewekt.

  • De buitentemperatuur

Vooraleer zonnepanelen voor warmte kunnen zorgen, moet uiteraard de zon schijnen. Om die reden is het weer en de buitentemperatuur een beslissende factor bij het verwarmen van jouw zwembad.

  • Plaatsing van jouw zonnepanelen

Ook de plaatsing van de zonnepanelen moet bekeken worden. Zo haal je meer uit zonnepanelen die naar het zuiden zijn gericht, dan zij die bijvoorbeeld richting het noorden zijn geplaatst.

Hoe gaan de zonnepanelen te werk?

De werking van de zonnepanelen bij het verwarmen van zwembadwater gebeurt best simpel. Eerst en vooral moeten de zonnepanelen verbonden zijn met een zwembadpomp. Deze zal ervoor zorgen dat het water door de zonnecollector wordt gepompt, die op zijn beurt het water zal verwarmen. Uiteindelijk komt het water weer in het zwembad terecht, wat de temperatuurstijging veroorzaakt.

Hoeveel zonnepanelen plaats ik best?

Weet je niet precies hoeveel zonnepanelen je best plaatst? Dan kan je dat makkelijk berekenen aan de hand van een rekensom:

  • Oppervlakte van het zwembad in m² x 0.50 = het aantal m² zonnepanelen

Wil jij jouw zwembad op een verbruiks- en milieuvriendelijke, energiezuinige manier verwarmen aan de hand van zonnepanelen? Neem dan contact met ons op! Wij bekijken samen met jou de mogelijkheden.

Deel dit blogbericht

Ontvang onze blogs in uw inbox

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis geen enkel interessant blogbericht!